Conèixer els factors de risc i de protecció com a prevenció de les demències
14 Jan

Conèixer els factors de risc i de protecció com a prevenció de les demències

Les demències comencen abans de manifestar qualsevol símptoma en l'individu, ocasionant la disminució d’algunes capacitats que posseeix la persona. Malgrat això, s'han identificat factors que poden influir en l'aparició de la malaltia, per tant, conèixer-los i intentar canviar-los ens serviria com a ajuda preventiva que podríem dur a terme.

Els factors que poden influir en l'aparició de la malaltia són coneguts com a factors de risc, comptem amb els modificables que seran els que podem prevenir i els no modificables (edat, sexe i antecedents familiars).

A conseqüència de no poder canviar els factors de risc no modificables hem de posar èmfasi en el control dels factors de risc modificables, ja que podrien arribar a prevenir o retardar en gran manera l'aparició d'una demència, considerant que amb això alentim la neurodegeneració i incrementem la reserva cognitiva.

Per això conèixer aquests factors és de gran importància per a poder prevenir-los. Entre ells trobem la hipertensió arterial, l'obesitat, el sedentarisme, la diabetis, l'abús d'alcohol, el consum de tabac, l'estrès, un baix nivell educatiu previ i una escassa interacció social, la depressió i una mala alimentació.

D'altra banda, però en relació amb aquests trobem els factors protectors, que són els que poden ajudar a prevenir l'aparició de la demència. Es tracta de posseir una bona reserva cognitiva o una vida intel·lectual activa, realitzar exercici físic, la dieta mediterrània, mantenir una bona qualitat de somni i un bon control dels factors de risc vasculars (hipertensió, diabetis i colesterol). 

En definitiva, portar una vida sana pot ajudar-nos a disminuir el risc de patir una demència.

 

Izaskun Dobón Aranda

Psicòloga a l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer de Lleida (AFALL)

Col. 31439