La importància de la cura de les relacions socials en les persones grans
26 Nov

La importància de la cura de les relacions socials en les persones grans

Les relacions socials influeixen de manera positiva en la salut de les persones, especialment en les persones grans. Per això és molt important promoure i cuidar les relacions socials en aquesta població. 

En les persones amb Alzheimer o un altre tipus de demències, es produeix una tendència cap a l’aïllament social, que pot començar de manera molt subtil i agreujar-se amb el temps. Aquest aïllament pot conduir a tenir un impacte negatiu en el benestar físic, emocional i en conseqüència en la qualitat de vida d’aquestes persones. La falta d’interacció social pot generar sentiments de tristesa i solitud, pèrdua d’habilitats motores i reducció de l’autonomia personal, contribuint tot això en una major deteriorament cognitiu. 

Si ens centrem en els beneficis que aporta mantenir interacció social en el nostre dia a dia, trobem en primer lloc, les relacions socials contribueixen a l’estimulació cognitiva, ja que estan relacionades amb àrees cerebrals encarregades de la memòria, el llenguatge o les funcions executives. També, protegeixen enfront del desenvolupament de malalties neurodegeneratives com la demència tipus Alzheimer, això és pel fet que el manteniment d’una vida social activa afavoreix la reserva cognitiva, la qual ens ajuda a compensar els efectes cognitius de l’envelliment. D’altra banda, la participació en activitats socials causa tenir un estil de vida més actiu, la qual cosa comporta a un augment de l’autonomia personal, i per tant de l’autoestima de la persona influint de manera positiva en el seu estat de salut física i emocional, i en la seva qualitat de vida.

Tenint en compte els beneficis que s’obtenen de les relacions socials, és imprescindible considerar el foment i la participació de les persones grans en aquesta mena d’activitats. Podem contribuir animant-los al fer que passin temps amb amics, veïns, familiars, participin en activitats lúdiques amb més persones com les que realitzen des dels centres cívics o associacions. 

 

Izaskun Dobón Aranda

Psicòloga a l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer de Lleida (AFALL)

Col. 31439